MAGYARTARKA fajta szarvasmarha

Medve János közepes méretű gazdaságban 65 anyatehén és a hozzá tartozó szaporulat található. A húsmarha állomány 4000 négyzetméteres körbekerített területen istállókkal, karámokkal, gépekkel jól felszerelt tanyán található. A legeltetéshez kitűnően alkalmas, gazdag réteken extenzív gazdálkodást folytat. A farmhoz tartozó területeken megtermeli a szükséges takarmányt, silókukoricát a téli hónapokra. A szaporítás természetes úton történik, a vemhesülés és a szaporulat átlagos, jellemző a könnyű ellés és a jó nevelőkészség. A növendék bikák felvásárlóknak- továbbhizlalásra, az üszők tenyésztőknek- továbbtartásra kerülnek értékesítésre, vagy a telepen maradnak és növelik az állomány létszámát.


A magyar fogyasztók marhahúsfogyasztásának növekedése biztosítaná értékesítés folyamatosságát. A marhahúsban nagy mennyiségben megtalálhatók biológiailag aktív anyagok, amelyek egészségvédő hatásúak, a konjugált linolsav egyértelműen rákellenes hatású, míg az omega-3 és 6 zsírsavak a szívinfarktus kockázatát mérséklik. A tenyésztő rendszeres résztvevője a mezőgazdasági kiállításoknak, melyeken eredményesen szerepel. AZ OMÉK-on és a Farmer Expón elért második helyezése tenyészete értékét növeli. A Csurgóskúti Farmon a tenyészcél a MAGYARTARKA fajta fajtafenntartása - tenyésztés folytatása, a környezet állapotának a megőrzése, fejlesztő beruházások megvalósítása, újabb gépek beszerzése és a foglalkoztatás növelése.

Mackó Tüzép (C) 2009     Cím: Ózd, Kőalja út 121.     Tel.: 06 (48) 473-332, 06 (48) 477-605     Mobil: 06 (30) 326-8138                     ADIP’art DESiGN